Varför vego?

Varför vego?

Att äta 100 % vegetariskt innebär att du skippar kött, fisk, mjölk och ägg. Istället äter du vegetabiliska råvaror och produkter gjorda av grönsaker, rotsaker, bönor, linser och nötter. Varför vego? Kolla in dessa tunga argument nedan.

5 tunga argument för att välja vego :)

1. Underbart gott
Vegetarisk mat är inte bara fantastiskt god, den är både fräsch och vacker. Vi kan inte förstå att myten om att vegetariskt bara är sallad fortfarande lever kvar! Vegetariskt kan varieras i oändlighet, Mandelpannkaka med färgglad bönsalladdet är bara fantasin som sätter gränser.

2. Din hälsa
Vegetariskt- en livförsäkring? Det finns tusentals exempel på att människors hälsa ökat när de gått över till vegetarisk kost. Många känner dig lättare och piggare. Den vegetariska kosten är rik på vitaminer, mineraler, fiber, antioxidanter och nyttiga fetter. Du minskar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

3. Miljön
Det går åt 10 gånger så mycket energi, mark och vatten för att producera animaliska livsmedel, jämfört med likvärdiga, vegetabiliska livsmedel. Att äta 100 % vegetariskt är det bästa matvalet du kan göra för att minska din miljöpåverkan.

4. DjurenKo i hage
Många av oss skulle troligtvis skippa biffen om vi tvingades se hur det ser ut innanför väggarna på slakthusen. Innerst inne vet vi nog att verkligheten är en helt annan än den lyckliga kossan som ”Bregottfabriken” framställer i reklamen.

5. Omvärlden
Jordens resurser är begränsade. För att maten ska räcka till alla på denna jord rekommenderar FN att vi ska äta våra bönor och spannmål direkt istället för att de ska ta en omväg genom kossor, grisar och kycklingar.

Heta kom igång tips!

Det behöver inte vara speciellt krångligt att äta mer vegetariskt. Börja med att byta ut några måltider i veckan Vegetariska kokböcker eller varför inte starta med en ”köttfridag”. Titta i vegetariska kokböcker och på bloggar och låt dig inspireras av all god mat. Du kommer att bli nyfiken och det kommer att kännas spännande och roligt, vi lovar!
Tala om för de du umgås med att du ska börja äta mer vego, dels slipper du förklara ditt val varje gång och det är lättare att hålla fast vid ditt val när du uttalat orden högt :).
Försök att få med dig en ”partner in crime” så att ni kan stödja varandra. Eller skaffa en mentor som guidar dig i vegodjungeln.
Börja med att byta ut produkter som känns enkla. Kanske sojamjölk istället för komjölk till gröten, hummus på mackan istället för ost och skinka, havregrädde i grytan till middagen osv.
Gå till en vegobutik och fråga personalen eller beställ på nätet! Testa igenom vegoköttutbudet. Korv, grädde och ost kan fortfarande vara en del av ditt liv!