Hälsa

Ät mer vegetariskt och lev längre!

”Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life om earth as much as the evolution ta a vegetarian diet” – Albert Einstein

Svenskar äter generellt för lite grönt. Det behöver inte vara speciellt krångligt att äta mer vegetariskt.Tomatplanta
Börja med att byta ut några måltider i veckan eller varför inte starta med en ”köttfridag”. Den vegetariska kosten är rik på vitaminer, mineraler, fiber, antioxidanter och nyttiga fetter. Att äta en kost som är baserad på vegetabilier är hälsosamt och kan förebygga flera folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och typ-2 diabetes. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 500 g frukt och grönt varje dag men de flesta äter mindre. En ökning av frukt och grönt till minst 400 g om dagen skulle kunna minska förekomsten av cancer med 20 % i Sverige och en ökning till 600 gRädisor om dagen skulle kunna resultera i en minskning på 10-20 % av hjärt-kärlsjukdomar.
En stor del av vår matbudget läggs på så kallade ”tomma kalorier”som kakor, godis och läsk. Dessa livsmedel är inte bara dåliga av näringssynpunkt, de innehåller ofta mycket tillsatser, E-nummer och sötningsmedel. Denna överkonsumtion av ”tomma kalorier” är varken bra för din kropp, plånbok eller miljön.

Cocktaileffekten

Vi utsätts dagligen för massor av okända kemikalier som ingen riktigt vet hur vi påverkas av. Även om många bekämpningsmedelsrester i livmedel är under godkända nivåer var för sig. Har det forskats lite på hur dessa olika gifter samverkar och vad som händer när vi utsätts för dessa tusentals olika ämnen varje dag. Den så kallade cocktaileffekten.

Ren mat som ger ren energi till våra kroppar

Vi utlovar minst 90 % ekologiska varor i våra kassar. Ekologisk mat ska framställas på ett så naturligt sätt som möjligt.Het grönsakswok med ingefära och cashewnötter Det är inte tillåtet med syntetiska färgämnen, smakförstärkare (som t. ex glutamat), sötningsmedel (som t. ex aspartan och sukralos), aromämnen eller härdat fett i ekologisk mat.
Vi chansar inte, vi använder rena ekologiska råvaror. Det ska vara enkelt att veta vad varan innehåller.

Mindre gift i vegetarisk kost

Mat från växtriket innehåller mindre miljögifter än mat från djurriket. Att vegetabilier innehåller mindre gifter än animalier beror på att gifter vandrar uppåt i näringskedjan och binds i djurens fettdepåer.
Effekten av detta är särskilt påtaglig när det gäller fisk. Sjöar och världshav är idag tyvärr kraftigt förorenade. Detta gör att fiskar högt upp i näringskedjan, speciellt feta fiskar ofta innehåller höga halter av bl.a. kadmium, kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel.