Skrivet den av

Recept och bild kommer ifrån fantastiska Karolina Tegelaar på Kakboken utan ägg och mjölk. www.kakboken.se
semlor - kakboken
Vetedeg (10-20 st beroende på storlek)

50 g margarin
2 dl gräddmjölk (hälften växtgrädde/hälften växtmjölk) eller växtmjölk
25 g jäst
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
5-6 dl vetemjöl
+ växtgrädde att pensla bullarna med

Fyllning
250 g mandelmassa (eller mandelfri massa
se nedan)
2 msk vatten
1-2 paket vispbar växtgrädde
+ florsocker att pudra semlorna med

Smält margarin i en kastrull, tillsätt mjölk och grädde. Smula ner jäst i en bunke, blanda ner socker, salt och kardemumma och rör tills en smet bildas. Tillsätt den fingervarma mjölkblandningen och rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda fast. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen. Jäs i runt 40-60 minuter på varmt ställe. Knåda degen smidig med mjöl och dela i 8-12 bitar, forma bollar och låt jäsa i 20-30 minuter. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek. Skär av ett lock på bullen när den svalnat. Blanda riven mandelmassa med vatten och spritsa på bullen, täck med vispad grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Man kan också blanda inkråm från bullen med riven mandelmassa och vispgrädde för fyllning, så gjorde vi semlor när jag var liten.

Tål man inte mandel kan man använda nästan vilken nöt eller frö som helst för att göra egen. Man mixar då 1 deciliter nötter/frö fint. Sedan häller man ner 1 deciliter strösocker och mixar lite till. Någon matsked vatten tillsätts för att få en klassisk massa.