Skrivet den av

Här bjuder vi på en klimatsmart meny som legat uppe på WWF:s hemsida, du hittar den även med bilder här.

Maten har en stor klimatpåverkan. Att äta mindre kött och mejeriprodukter är ett jättestort steg för att minska din miljöbelastning. Det behöver inte vara speciellt krångligt att äta mer vegetariskt. Börja med att byta ut några måltider i veckan eller varför inte starta med en ”köttfridag”. Titta i vegetariska kokböcker och på bloggar och låt dig inspireras av all god mat. Du kommer att bli nyfiken och det kommer att kännas spännande och roligt, vi lovar!

Heta kikärtor med spenat och dinkel serverad med vitlöksyoghurt
35 minuter
4 portioner

Ingredienser:
3 dl matdinkel/matvete
2 burkar kikärtor (cirka 6 dl kokta)
1 frp sojayoghurt (500 ml)
100 g bladspenat
1 st chili
400 g morot
2 st gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk tamari (alt. ljus sojasås)
1 tsk olja
0,5 tsk + 1 krm svartpeppar
0,5 tsk örtsalt
1 tsk salt

Gör så här:
1. Koka 3 dl dinkel eller matvete enligt förpackningen.
2. Skala och hacka 2 gula lökar. Kärna ur och strimla 0,5 chili (alt. 1 chili). Fräs lök och
chili i en stor stekpanna tills löken mjuknat. Sänk sedan plattan.
3. Skölj 2 burkar kikärtor och 100 g bladspenat i ett durkslag. Blanda sedan ner i
stekpannan och låt steka i 5-7 minuter. Krydda med 1 tsk salt, 1 tsk tamari och 0,25-0,5
tsk svartpeppar.
4. Skölj och skär 400 g morot i stavar.
5. Vitlöksyoghurt: Blanda 1 frp yoghurt i en skål, pressa ner 1-2 vitlöksklyftor. Rör ner
1 tsk olja (gärna kallpressad), 0,5 tsk örtsalt och 1 krm svartpeppar.
6. Dra av stekpannan från plattan och blanda ner dinkeln eller matvetet. Ringla över lite olja
(gärna kallpressad) och servera med morotsstavar och vitlöksyoghurt, smaklig måltid!

Indisk sötpotatisgryta med och tofu
4 personer
40 min

Ingredienser:
400 g naturell tofu
1 burk kokosmjölk (400 ml)
3 dl basmatiris (gärna fullkorn)
550 g sötpotatis
1 st gul lök
0,5-1 st chili
20 g ingefära
2 st vitlöksklyftor
olja till stekning
1 tsk sojasås (mörk)
1 msk grönsaksbuljong
2,5 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
0,5-1 tsk salt

Gör så här:
1. Koka 3 dl ris enligt förpackningen.
2. Tärna 400 g tofu och fräs i en tjockbottnad kastrull med lite olja. Krydda med 1 msk grönsaksbuljong (alt. 1 tärning), 2,5 tsk curry, 1 tsk sojasås, 1 tsk spiskummin, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk koriander, 0,5 tsk svartpeppar och 0,5-1 tsk salt. Fräs i 5 minuter tills tofun fått lite stekyta.
3. Skala och hacka 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 20 g ingefära och finhacka 0,5-1 chili. Fräs några minuter med tofun. Skala och tärna 550 g sötpotatis och vänd ner.
4. Blanda ner 1 dl vatten och 1 burk kokosmjölk och sjud på svag värme under lock i 20
minuter.
5. Servera med ris och toppa gärna med färsk koriander, smaklig måltid!
Bönburgare serverad med hemgjord majonnäs
4 personer
35 min

Ingredienser:
2 burkar kidneybönor (6 dl kokta)
4 st burgarbröd
1 dl sojagrädde
400 g morot
2 st tomater
70 g ruccola
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 dl ströbröd
2 dl rumstempererad olja
2 msk tomatpuré
1 msk sojasås (mörk)
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
0,5 tsk + 1 krm svartpeppar
0,5 tsk + 1 krm salt

Gör så här:
1. Majonnäs: Vänd ner 1 dl grädde i en smal bunke med höga kanter. Häll försiktigt och långsamt ner 2 dl rumsvarm olja (varmpressad) i en tunn stråle samtidigt som du kör en stavmixer på full hastighet och rör den upp och ner. Känn hur den tjocknar. Pressa ner 1 stor vitlöksklyfta och krydda med 1 krm svartpeppar och 1 krm salt.
2. Sätt på ugnen på 200 grader. Värm upp 4 bröd i ugnen innan servering.
3. Burgare: Skölj 2 burkar kidneybönor i ett durkslag och låt rinna av. Skala och finhacka 0,5
rödlök (skär lökringar av andra halvan), fräs i några minuter tills löken har mjuknat. Vänd
ner bönorna i en bunke tillsammans med 1 dl ströbröd, 2 msk tomatpuré, 1 msk sojasås,
1 tsk sambal oelek, 1 tsk spiskummin, 0,5 tsk svartpeppar och 0,5 tsk salt. Rör om och mixa
med en stavmixer. Vänd sedan ner den finhackade löken i smeten och blanda ordentligt.
4. Häll ut ströbröd på en tallrik. Tvätta händerna och blöt dem mellan varje burgare. Forma 4 stora burgare och vänd i ströbröd. Stek i några minuter på varje sida på medelvärme, tills de blivit genomstekta.
5. Skär 2 tomater i skivor och bygg din egen burgare med majonnäs, tomat, ruccola och
Lökringar. Servera med 400 g morotsstavar, smaklig måltid!

Snabb pasta med nötig pesto och grönsaker
25 minuter
4 personer

Ingredienser:
500 g pasta (gärna färsk)
1 burk röd pesto
200 g cashewnötter
400 g broccoli
2 st paprikor
1 st gul lök
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här:
1. Lägg 200 g cashewnötter i en skål och fyll upp med vatten, låt stå i cirka 5 minuter. Häll sedan av vattnet.
2. Koka 500 g pasta enligt förpackningen
3. Skala och hacka 1 gul lök och fräs i en stekpanna tills den mjuknat.
4. Hacka 2 paprikor och dela 400 g broccoli i buketter och skär stjälken i bitar. Sänk plattan och vänd ner i kastrullen och fräs med löken i cirka 10 minuter på svag värme. Tills broccolin fått fin grön färg.
5. Cashewcremé: Mixa med en stavmixer eller i en matberedare cashewnötterna med 1-1,5 dl vatten, 1 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar.
Blanda ner 1 burk pesto.
6. Blanda ihop pastan med pestoröran och grönsakerna i pastakastrullen eller en stor
skål och servera, smaklig måltid!

Bönsallad med avokado serverat med varma nachos
20 minuter
4 personer

Ingredienser:
250 g nachos
1 burk kidneybönor (cirka 3 dl kokta)
1 burk blandade bönor (cirka 3 dl kokta)
1 burk stora vita bönor (cirka 3 dl kokta)
1 frp majs
1 st paprika
3 st avokado
1 st rödlök
3 msk olja (gärna kallpressad)
1 msk vinäger (vitvin)
1 tsk agavesirap (alt. sirap)
1 krm chili
2 krm svartpeppar
1 tsk örtsalt

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 75 grader.
2. Häll av 3 burkar bönor och 1 frp majs i ett durkslag. Skölj och låt rinna av.
3. Lägg 250 g nachos i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i cirka 10 minuter.
4. Skala och hacka 1 rödlök och 1 paprika i bitar.
5. Dressing: Blanda 3 msk olja (gärna kallpressad oliv), 1 msk vinäger, 1 tsk agavesirap,
0,75-1 tsk örtsalt, 2 krm svartpeppar och 1 krm chili.
6. Blanda dressing, bönor, majs, rödlök och paprika i en stor skål.
7. Dela 3 avokado, ta bort kärnan och skalet och skär i bitar. Vänd ner i skålen. Servera gärna med färsk koriander.
8. Servera bönsalladen med varma nachos, smaklig måltid!

Vintrig bulgursallad med spenat och granatäpple
30 minuter
4 personer

Ingredienser:
2,5 dl bulgur (gärna fullkorn)
2,5 dl gröna linser
3 dl jordnötter (naturella)
1 burk kalamata oliver
70 g bladspenat
1 st granatäpple
1 st rödlök
3 msk olja (gärna kallpressad)
1 msk vinäger (vitvin)
1 msk alt. 1 tärning grönsaksbuljong
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här:
1. Koka upp en kastrull med vatten. Skölj 2,5 dl linser i ett durkslag och koka i 20 minuter.
Häll sedan av i ett durkslag.
2. Koka 2,5 dl bulgur med 1 msk (alt. 1 tärning) grönsaksbuljong enligt förpackningen.
3. Jordnötter: Rosta 3 dl jordnötter i en torr stekpanna på svag värme i några minuter,
tills de får lite färg. Lägg sedan åt sidan.
4. Granatäpple: Rulla 1 granatäpple mot diskbänken så att hela skalet blir mjuk. Dela
det i två delar. Håll ena halvan neråt över en skål och banka hårt med en träslev på skalet,
så att kärnorna och juicen trillar ur, ta sedan nästa och gör likadant.
5. Häll av 1 burk oliver i ett durkslag. Skala och hacka 1 rödlök. Vänd ner i en stor skål.
6. Dressing: Blanda ner 3 msk olja (gärna kallpressad), 1 msk vinäger, 1 tsk salt och 0,5
tsk svartpeppar i skålen.
7. Vänd ner bulgur, linser och granatäpple. Blanda allt och toppa med de rostade
jordnötterna.
8. Skölj 70 g bladspenat och servera till, smaklig måltid!
Havsgratäng med marinerad tofu
50- 55 minuter
4 personer

Ingredienser:
1 burk tångkaviar
400 g marinerad tofu
1 kg potatis
2,5 dl sojagrädde/havregrädde
1 st gul lök
1 st romanesco/ blomkål
1,5 tsk mjöl
1-2 msk margarin
1 tsk citronjuice
0,5 msk alt. 0,5 tärning grönsaksbuljong
1,5 tsk persilja
3 tsk dill
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Koka upp vatten i en kastrull (utan salt). Skölj och skär 1 kg potatis i små bitar (skalet
kan vara kvar), koka på svag värme under lock i 15 minuter. Känn med en provsticka så
att potatisen mjuknat, häll sedan av vattnet.
3. Sås: Skala och skär 1 gul lök i stora klyftor, fräs i 3 msk olja eller margarin i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen och vispa ner 1,5 msk mjöl. Blanda ner 1,5 dl vatten och
2,5 dl grädde (spara 2 msk till potatismoset) tillsammans med 0,5 msk grönsaksbuljong
(alt. 0,5 tärning). Låt koka upp under omrörning. Krydda med 3 tsk dill, 1,5 tsk persilja,
1 tsk citronjuice och 1 krm svartpeppar. Dra av från plattan och vänd ner 1 burk tångkaviar.
4. Potatismos: Mosa potatisen med en potatisstöp och blanda ner 1-2 msk margarin,
1 dl vatten, 2 msk grädde, 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Rör ihop till mos, det ska vara
ganska stabbigt.
5. Skiva 400 g tofu. Använd en ugnsfast form med höga kanter. Häll lite sås i botten och
placera tofun i mitten av ugnsformen. Klicka ut potatismoset längs kanten på ugnsformen
med 2 skedar, hela vägen runt. Häll sedan resten av såsen över tofun och ställ in i ugnen.
Låt stå cirka 20 minuter tills såsen bubblar och moset fått en gyllenbrun yta.
6. Dela 1 romanesco eller 1 blomkål i buketter och servera till gratängen, smaklig måltid!

Chokladtoppad frukt
10 minuter

Ingredienser:
4 apelsiner
100 g choklad (70 %)
50 g nötter

Gör så här:
1. Skala 4 apelsiner, skär i skivor och lägg ut på ett serveringsfat.
2. Smält 1 chokladkaka, antingen genomvattenbad eller på svag värme i en djup tallrik i mikron. Ta sedan en sked och ringla över den smälta chokladen.
3. Hacka 50 g valfria nötter och strö över, servera direkt.

Tips, byt gärna ut till de frukter som passar för säsongen och blanda gärna. Det är lika gott med äpple, päron, plommon, granatäpple, banan, mango eller ananas.