Skrivet den av

I morgon är det kanelbullens dag. Här kommer ett recept från Kakboken utan ägg och mjölk
Det här receptet blir 12 – 15 bullar men dubbla gärna om du behöver många!

Vetedegen
75 g margarin
2 dl sojamjölk
1 dl naturell sojayoghurt (eller grädde)
25 g jäst
1 dl socker alt. 0,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
8-9 dl vetemjöl
Eventuellt 1-2 tsk mald kardemumma

Fyllning
50 – 100 g margarin till fyllning
2-3 msk kanel
0,5 – 1 dl socker

Garnering
Sojagrädde till pensling
Pärlsocker

Smält margarin i en kastrull, tillsätt mjölk och yoghurt och låt svalna till fingervarm. Smula ner jästen i en stor bunke, blanda ner socker eller sirap, salt och rör tills en smet bildas. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör sedan ner mjöl och kardemumma tills degen blir någorlunda fast, ta hellre för lite mjöl än för mycket så jäser degen bra, mer mjöl kan tillsättas vid knådningen. Låt degen jäsa i 30-40 min under bakduk. Knåda sedan degen med mjöl tills den är blank och smidig. Kavla ut degen i en rektangel och bred ut margarin över ytan, strö med socker och kanel över hela rektangeln och rulla ihop degen till en rulle. Skär i bitar och lägg i formar på en plåt. Låt bullarna jäsa i 20-30 minuter på plåten. Pensla med sojagrädde strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 250°C 6-10 min beroende på storlek och ugn.
Foto: kakboken utan ägg och mjölk www.kakboken.se
Bullar utan ägg och mjölk