Skrivet den av

Forskare vid IVL, Svenska miljöinstitutet: Vill vi verkligen göra en insats för klimatet bör vi tänka mer på VAD vi äter, snarare än på HUR och VAR maten producerats, enligt en ny rapport. Kött och mjölk-produkter är den stora boven, då maten går en omväg genom djuren. Enligt analyserna var matkassarna med enbart vegetariska produkter de klimatvänligaste. En genomsnittskasse, med kött och grönsaker blandade, fördubblade utsläppen. Effekterna av det närodlade alternativet var liten.

Frukt och grönt som flygs in har så klart en stor klimatpåverkan. Därför är det bra att försöka äta så mycket som möjligt efter säsong. Närodlat har ofta stor betydelse när det gäller kvalité och smak, vilket gör det viktigt ur andra aspekter. Vi på Gröna Kassen älskar närodlat. När den svenska säsongen tillåter har vi en egen bonde utanför Uppsala som producerar det mesta i grönsaksväg åt oss helt frilands.

Läs mer här:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/liten-klimateffekt-av-narodlad-mat_8129490.svdEkologiskt och närodlat- gröna kassen/ Kina