Skrivet den av

Warbro kvarn ligger i Sköldine utanför Flen. Det är ett familjeföretag som odlar och förädlar ursprungsspannmål. De har 7-8 olika spannmål bland annat dinkel, emmer, nakenhavre, nakenkorn. Deras vision är god, nyttig och miljövänlig mat.
När ska folk förstå att det inte är bra för kroppen att bara äta vitt socker och vitt mjöl! Utbrister Kerstin (en av grundarna på Warbro kvarn) ett flertal gånger under vår vistelse.
Warbro kvarn
Kerstin brinner verkligen för ekologiskt och hållbar odling och det riktigt lyser av entusiasm när hon berättar om de olika sädeslagen, deras egen kvarn och hur de maler sitt mjöl. De tillverkar äkta stenmalet mjöl. Kornen krossas då mellan stenar och går sönder i hela enheter vilket gör att de behåller mer mineraler och vitaminer än valsmalet mjöl som är det som du oftast hittar i butik. (Där skärs kornen sönder mellan stålvalsar).
Kerstin berättar om att deras mjöl har bättre bakegenskaper. Det är mycket fluffigare och suger därmed åt sig mer vätska vilket gör att det håller sig saftigt längre. ”Smaken är också helt annorlunda mot det mjöl du köper i en vanlig affär, detta brödet smakar något!”- säger Kerstin.
Det är inte lätt att hitta de gamla sorter som Warbro kvarn odlar och förädlar i Sverige idag, det är bara några få odlare som satsar på dessa sädeslag. Men i Tyskland och Danmark är det större och Warbro kvarn hoppas att fler ska få upp ögonen för dessa nyttiga och goda sorter.
Deras dinkelsort har sitt ursprung i Alperna, där har de gamla sorterna har levt kvar. När den stora vågen med växtförädling kom, då sädeslagen skulle massproduceras utvecklades de för stora, platta slätter. De nya sorterna kunde inte växa i Alperna, därför gick bönderna där tillbaks till de gamla tåligare sorterna. De gamla sorter har högre strån och därmed ett längre rotsystem under marken, vilket gör att de når längre ner än de vanliga konventionella sädesslagen och kan ta upp mer näring ifrån jorden.
Vi på Gröna Kassen blir så peppade av att träffa dessa eldsjälar som orkar kämpa mot de stora jättarna för bra, nyttig och hållbar mat!
Foto: Warbro kvarn